- Strona główna
- Dieta Mamy
- cele pilotażu "dieta mamy"
Celem głównym pilotażu, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r.
w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy, jest:
1) wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziale ginekologiczno – położniczym;
2) propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji
w oddziale ginekologiczno – położniczym.
Celami szczegółowymi pilotażu są:
1) podniesienie jakości żywienia pacjentek;
2) zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji;
3) zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego żywienia;
4) wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie zdrowego odżywiania.
Zapewniamy kobietom w ciąży i w okresie poporodowym 5 posiłków dziennie, przygotowanych specjalnie dla nich. Posiłki podawane pacjentkom są przygotowywane w oparciu o jadłospis uwzględniający zbilansowane wartości składników odżywczych dla poszczególnych trymestrów ciąży oraz po porodzie.
Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mogą korzystać ze wsparcia w zakresie dietetyki
i zdrowego odżywania zarówno w trakcie hospitalizacji, jak również po jej zakończeniu(minimum 2 miesiące po porodzie).
Zapraszamy do kierowania pytań do naszego dietetyka na adres e-mail: dietetyk@szpital.turek.pl
Zapraszamy również do odwiedzenia strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl, na której znajdziecie Państwo mnóstwo cennych informacji w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. W ramach NCEŻ można uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl